Translate

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Mεταλλα και ιχνοστοιχεια

Τα μεταλλα βρισκονται σε μεγαλες ποσοτητες στον οργανισμο μας,ρυθμιζουν την ισορροπια υγρων στο σωμα μας,την ομαλοτερη διακινηση των θρεπτικων συστατικων και διατηρουν το ph του αιματος σε φυσιολογικα επιπεδα.Διακρινονται σε ανοργανα στοιχεια που ειναι και τα πλεον απαραιτητα.Τα λιγοτερο απαραιτητα,τα οποια βρισκονται σε μικροτερες ποσοτητες στον οργανισμο μας τα ονομαζουμε ιχνοστοιχεια.Τα πιο απαραιτητα μεταλλα για τον οργανισμο μας ειναι τα εξης:

-Aσβεστιο,το οποιο συμβαλει στην καλη υγεια των δοντιων και των οστων και σε συνδυασμο με το μαγνησιο στην ομαλη λειτουργια της καρδιας.Για την απορροφηση του απαιτειται η υπαρξη μαγνησιου.Η ημερησια ληψη ασβεστιου κυμαινεται απο 800-1200mg.

-Μαγνησιο,το οποιο ειναι σημαντικο για την καλη λειτουργια του νευρικου και μυικου συστηματος καθως και του καρδιακου μυ.Χρησιμοποιειται και ως αντιφλεγμονωδεςΗ επαρκεια μαγνησιου μεριμνα για την υπαρξη ενεργειας για την χαλαρωση των μυων και την αποφυγη κραμπων.Η ημερησια ληψη μαγνησιου κυμαινεται μεταξυ 350-400mg.

-Φωσφορος,ο οποιος ειναι απαραιτητος για την μυικη αναπτυξη,τη μεταφορα της γλυκοζης και τον μεταβολισμο των αμινοξεων.Η ημερησια ληψη φωσφορου κυμαινεται απο 800-1200mg.

-Kαλιο,το οποιο ελενχει την περιεκτικοτητα των κυτταρων σε νερο και μας βοηθα να αναπληρωσουμε τα χαμενα υγρα υστερα απο μια προπονηση.Τροφες πλουσιες σε καλιο ειναι οι μπανανες,το γαλα,τα οσπρια κ.α.Η ημερησια ληψη κυμαινεται απο 2000-2500mg.

-Σιδηρος,ο οποιος ειναι απαραιτητος για την συνθεση της αιμοσφαιρινης και ορισμενων ενζυμων που μεταφερουν οξυγονο στους μυες.Βοηθαει στην αναπτυξη,ενισχυει το ανοσοποιητικο συστημα,προλαβαινει την κοπωση.Η απορροφηση του αυξανεται οταν λαμβανεται μαζι με βιταμινη C.H ημερησια ληψη σιδηρου ειναι 15-18mg για τις γυναικες 10-15mg για τους ανδρες.

-Ψευδαργυρος,ο οποιος συμβαλλει στην καλη απορροφηση και δραση των βιταμινων,στην συνθεση της τεστοστερονης.Η ημερησια ληψη κυμαινεται απο 8-11mg.

-Nατριο,το οποιο εξασφαλιζει την ισορροπια του οργανισμου σε νερο,καθιστα δυνατες τις μυικες συσπασεις και τις νευρικες αντιδρασεις.Η ημερησια ληψη κυμαινεται απο 1100-3300mg.
Αλλα σημαντικα μεταλλα ειναι το φθοριο,το χλωριο,το χρωμιο,το θειο,το ιωδιο,το μαγγανιο,το σεληνιο και ο χαλκος.
Τελος υπαρχουν και τα βαρια ή τοξικα μεταλλα οπως ο μολυβδος,ο υδραργυρος,το αρσενικο,το αλουμινιο και το καδμιο τα οποια πρεπει να αποφευγονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου